Tasarruf ile birlikte şekil almaya başlayan yatırım, genel itibarıyla kenara ayrılan paranın ya da para dışındaki diğer finansal araçların, belirli amaçlar doğrultusunda artırılmasını hedefler.
Peki yatırım nedir ve çeşitleri nelerdir?
Gelecekte gelir sağlamak veya mevcut sermayeyi büyütmek için para ya da para ile ölçülebilecek diğer finansal araçların bir kapsam çerçevesinde ayrılması sürecine yatırım diyebiliriz.
Ekonominin amacı yaşam kalitesini artırmak iken finansta amaç servetin artırılmasıdır. Yatırım, finans alanındaki bir politika, strateji bütünüdür. Genellikle yatırım politikası, bu bağlamdan ayrı düşünülemez. Zira kaynakların hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin kararlar da yatırım politikasını tanımlar. Gelecek, yatırımın amacını oluşturan temel faktörler arasındadır.
Yatırımın geleceği kişiye bağlı seçimlerle ile değişebilir. Bazı yatırımlarda kısa sürede yüksek kazanımlar söz konusuyken bazılarında ise kişileri tam tersi durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Her koşulda yatırımlara ilişkin bilgi, analiz, inceleme, araştırma ve doğru yatırım platformlarının seçimi önemli unsurlardır.
Yatırımlar finansal ve üretim yatırımları olmak üzere ikiye ayrılır. Üretim yatırımı dendiğinde tesis kurulumu, fabrika inşası gibi yatırımlar ilk akla gelenler arasında yer alır. Finansal yatırımlar ise tahvil, hisse senedi, bono gibi farklı risk düzeyleri ve başlıklarda incelenir.
Yatırımlarda çeşitlilik oldukça fazladır. Ancak piyasalarda öne çıkan finansal yatırım çeşitleri nelerdir dendiğinde genel itibarıyla şunlar akla gelebilir
Hisse senetleri gibi jenerik bir varlık sınıfı olan ve düşük riski ile tanınan tahviller, kısa vadeli finansman ihtiyaçları için borçlanmak isteyen şirketler tarafından sunulur. Belirli dönemlerde faiz getirisi sağlayan tahviller, vadesi sona erdiğinde şirket tarafından yatırımcısından geri satın alınır. Vade süresi boyunca alınan faizler, bir tür pasif gelir sağlarken bunun azami süresi genellikle 6 aydır.
Birikimleri reel olarak artırmaya dönük yatırım çeşitleri arasındaki bono, özel şirketler ve devlet kurumlarının borcu olan orta vadeli menkul kıymetleri ifade eder. Bu arada 1-5 yıl arasındaki vade süreleri, orta vadeli kapsamında değerlendirilir. Tahvile yakın risk ve nispeten mütevazı getiri düzeyi ile bilinir.
Yatırım fonu, çok sayıda yatırımcının buluşup bir tür ortak pay havuzu meydana getirdiği ve bunun profesyoneller tarafından yönetildiği finansal yatırım enstrümanıdır. Bu noktadaki profesyoneller, uzman fon yöneticilerinden oluşan ekiplerdir. Havuzda toplanan fonların yönetimi, çeşitli yatırım araçlarına bölüştürülmesi ve risk dağılımı esaslarına dayanır. Yatırım fonu katılımcıları, sürecin beraberindeki getirileri sistematik bir şekilde paylaşır.
Yatırımcılar, borsada işlem gören şirketlerin hisselerine ortak olmak amacıyla sermayenin belirli bir bölümünü temsil eden değerli kağıtlarını satın alabilirler. Hisse senetleri değer kazanabilir veya kaybedebilir. Ayrıca temettü dağıtımı adı verilen formda dönemsel getiriler sağlanabilir. Belirli düzeyde bir risk seviyesi bulunan hisse senetleri, kısa-orta-uzun vadede farklı düzeylerde kâr getirebilecek yatırım araçları arasında gösterilir.
Borsa demişken bir ekstra bilgi daha geliyor: Dünyadaki ilk borsa tahmin edilenin aksine ne 1700’ler de ne de 1800’ler de işlem görmeye başladı. Borsanın çok daha erken bir dönemde; 15. yüzyılda Belçika’da ortaya çıktığı biliniyor.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP, özetle sermaye piyasası araçları için düzenlenen vadeli işlem, opsiyon sözleşmeleri ve diğer türev araçlarının alım-satımının gerçekleştiği piyasalardır.
Eurobond, devletlerin, finansal kurum ve şirketlerin kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sunabildikleri, genellikle uzun vadeli borçlanma araçlarıdır.
Belirli bir süre için seçilmiş yatırım, kısa vadeli yatırım şeklinde atfedilir. Genellikle 1 yılın altındaki süre zarfında gerçekleşen yatırımlardır. Portföy çeşitliliği yoluyla önemli bir stratejik alanı temsil eder.
Uzun vadeli yatırım ifadesi, genel itibarıyla 5 yıl ve üzeri sürelerdeki yatırımlar için kullanılır. Kısa vadeli yatırımlara göre daha uzun bekleme süresine sahip olan genel itibarıyla 5 yıl ve sonrasına dair planlar ve hedefler için tercih edilir. Birikimlerin değerlenmesine yönelik süre, kısa vadeli yatırıma göre daha fazladır. Uzun vadeli olduğu için genellikle giderler düşüktür ve rasyonel karar alımına da çok daha uygundur.
Başlıca kısa ve uzun vadeli yatırım yapılabileceğiniz yatırım ürünleri şunlardır;
Riskler, bir başka deyişle tehlikeler, yatırımlarda kaçınılması amaçlanan başlıca noktaları gösterir. Bununla birlikte bazı yatırım riskleri kaçınılmazdır ve buna göre stratejik planlamaların yapılması gerekir.
Başlıca yatırım riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Yatırıma hemen başlamak için Fibabanka Mobil uygulamamızı indirip Görüntülü Bankacılık ile Fibabanka müşterisi olabilirsiniz!
Yatırım hesabı açmak için Görüntülü Bankacılık’ta müşteri temsilcileri ile görüşme yaparak, hızlı ve kolayca dilediğiniz yerden Fibabanka müşterisi olun. İşte izlenmesi gereken adımlar:
Fibabanka’nın size sunduğu tüm ayrıcalıklardan yararlanmaya hemen başlayabilirsiniz. Fibabanka Mobil ve İnternet Bankacılığı kanalları ile ihtiyaçlarınıza uygun ürün ve hizmetler sunar.
Daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.
Yatırım nedir, çeşitleri nelerdir sorularının yanıtlarını tüm yönleri ile aktardığımız bu kapsamlı içerikte şunları öğrendik:
Finansal okuryazarlık, ekonomik terimler, ilginç bilgiler ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam edin.